София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пламен Георгиев забрави за Валенсия, още е прокурор

Преди да замине трябва да подаде оставка

Пламен Георгиев забрави за Валенсия, още е прокурор

Преди да замине трябва да подаде оставка

8 месецаПолитика 8 Боряна РайчеваБившият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев все още не е освободен от длъжността "прокурор" в Специализираната прокуратура, след като правителството тайно го назначи за консул във Валенсия, Испания, преди повече от месец.  Само за 10 дни от ръководител на КПКОНПИ той беше върнат на работа в спецпрокуратурата от Висшия съдебен съвет, който се събра извънредно по време на лятната си ваканция, а 3 дни след това правителството го изпрати на дипломатическа служба във Валенсия.

Преди да замине за чужбина, Георгиев трябва да поиска от прокурорската колегия на ВСС да прекрати служебните му правоотношения, тъй като длъжността прокурор е несъвместима с тази на консула. Но няма данни това да се е случило.

От Министерството на външните работи посочиха, че са в неведение дали Георгиев може да докаже, че разполага с изискваните по закон езикови умения. От министерството още не са го назначили за служител в дипломатическата служба, защото той все още е прокурор.

Нивото му на владеене на испански породи пореден скандал, след като се оказа, че сертификатът му за ниво B1 е пълен с грешки. Той е издаден от фирма "Никанор", която е обучавала служителите на КОНПИ по обществена поръчка, обявена от Пламен Георгиев.
Междувременно антикорупционната комисия продължава да няма титулярен началник и се ръководи от зам.-шефа ѝ Антон Славчев - друго име, станало популярно с евтиния си апартамент и голямата си тераса. Народното събрание трябва да избере нов председател в двумесечен срок, който изтича в края на септември.