София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Плаващо сметище по бреговете на язовир "Кърджали"

Институциите са извършили спешна проверка по сигнала
40 сОбщество 129 Боян Марков

Плаващо сметище по бреговете на язовир "Кърджали" беше открито наскоро. Съществува наличие на тонове отпадъци, клони, дънери и пластмаса, които се носят по бреговете на един от ръкавите.

Мястото е предпочитане за туристи и рибари. През последните дни обаче в отделни ръкави в язовира плуват много боклуци. На сметището пръв се е натъкнал кметският наместник на село Пъдарци Емил Искренов.

"Не за първи път се появяват такива отпадъци, но тази година те са в по-голямо количество. Откакто се помня не е чистено", заяви наместникът.

Според него боклуците идват от поречието на река Арда. Вина имат и рибарите, които замърсяват. Институциите са извършили спешна проверка по сигнала.

"По принцип подобно нещо не ни изненадва, тъй като знаем, че по поречията на реките, които се вливат в язовирите, има много битови отпадъци. При големи проливни дъждове те се събират във водосбора. Собственикът, който е НЕК, е длъжен да поддържа язовира", заяви от своя страна Тонка Атанасова - директор на РИОСВ-Хасково.

От Басейнова дирекция обясниха, че следва предписание към НЕК.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!