София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ПЛОДОВИТЕ СОКОВЕ ЩЕ БЪДАТ БЕЗ ДОБАВЕНА ЗАХАР

БЪЛГАРИНЪТ ПИЕ НАЙ-МАЛКО ПЛОДОВ СОК ОТ ЦЕЛИЯ ЕС
6 годиниЗдраве 14 Боряна Райчева

От днес плодовите сокове в държавите от Европейския съюз ще бъдат без добавена захар. В тях отдавна не се допуска да има и подсладители. Председателят на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова обясни, че сладкото ще идва само от плодовете, вложени в напитките.
В бъдеще в плодовите сокове може да има само витамини, минерали и „добавки в храни“.
Брюксел забрани захарта в соковете още на 28 октомври 2013 година. Продуктите, в които има захар, произведени преди тази дата, ще се продават до утре. От сряда няма да присъстват на пазара.
От асоциацията изясниха, че нито една от добавките в храни не може да бъде заместител на захарта и няма качества да придава сладък вкус.
Брюксел забранява захарта само в плодовите сокове. Потребителите обаче трябва да четат етикетите внимателно, защото такава добавка може да има в продукти като „плодова напитка“ и „еликсир“.
Плодови сокове се предлагат единствено от няколко марки с вкусове ябълка, ананас и портокал. Напитките обикновено са с два пъти по-ниска цена от натуралните сокове.
Едно от последните изследвания в Брюксел за консумацията на сокове показва, че българинът пие най-малко плодов сок в целия ЕС. Асоциацията посочва, че на човек от населението у нас се падат 9,4 литра годишно, а в Германия например - 34 литра.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!