София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Политици искат България да отговори на случилото се в Република Северна Македония

Вижте подробностите

пропускане

"Събитията от последните дни потвърждават позицията на БСП да не се подкрепя Република Северна Македония (РСМ) за членство в ЕС. БСП настояват за защита правата на хората с българско самосъзнание в РСМ. Случаят с пребития Християн Пендиков да стане достояние на целия Европейски съюз."

Това заяви депутатът от БСП и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин.

"Мотивацията за това престъпление се крие зад системното насаждане на омраза срещу България и срещу македонските граждани с българско самосъзнание. Ние осъждаме остро този случай и настояваме българските власти да предприемат по-активен и по-цялостен подход по отношение на Република Северна Македония първо за противодействие на езика на омразата в Република Северна Македония, за защита на правата на македонските граждани с българско самосъзнание, за оказване на натиск със съдействието на нашите партньори от Европейския съюз за стриктно изпълнение на поетите от Република Северна Македония ангажименти както пред България, така и пред Европейския съюз", добави Вигенин.

"Възраждане" иска България да наложи вето на присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз заради случката с пребития секретар на българския културен център в Охрид. Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи, че има данни, че председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е свързан с нападението над Пендиков.

"Предупреждавахме миналата година за това, че ако се вдигне ветото безотговорно, под чужд натиск, ще имаме сериозен проблем. Това, което казахме, че ще се случи, за съжаление, се случи. Ние между другото получихме информация, че това, което се е случило в Охрид, до някаква степен е пряко или косвено инспирирано от председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който всъщност е така да се каже основният в момента двигател на антибългарските изстъпления в Македония", заяви Костадинов.

"Ако се окаже, че това е вярно, макар че трудно бихме могли да го докажем, съвсем възможно е да се направи нещо подобно. Македония винаги е показвала, че когато тръгне в една линия на противопоставяне с България, е готова да стигне до края. Големият въпрос е докъде може да стигне България", добави Костадин Костадинов.

"Република Северна Македония има проблем с целия ЕС", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

"За първи път македонският външен министър дойде в България и се извини за това, което се случва в Македония. В момента лостовете на цялата европейска дипломация са в ръцете на нашите дипломати и ние трябва да оркестрираме сериозен отговор, че това не е проблем само между България и Македония, а това е проблем на Македония с целия Европейски съюз. И да използваме всички възможности, които са ни дадени, за да използваме цялата сила на ЕС и да принудим Македония да спазва човешките права на българските граждани там", добави Василев.

"Както знаете Македония не е започнала присъединителния процес, и няма да го започне, докато България и Европа не се уверят, че българските граждани са напълно защитени в Македония", допълни още съпредседателят на "Продължаваме промяната".