София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пореден скандален случай в Пловдив: Бебе с COVID-19 е оставено цял ден без лечение

Детето е държано над 10 часа в болницата, с температура, а чак вечерта е включено на системи
5 сЕвроком 2082

Бебе на 55 дни с коронавирус, докарано в спешно състояние в Университетската болница в Пловдив, е оставено цял ден без лекар и лечение. Детето е държано над 10 часа в болницата, с температура, а чак вечерта е включено на системи. Това разкри пред БНТ Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб".

"Обществото има "късмета" да види какво се случва, само защото близките са направили клипче. Факт е, че много хора изнемогват и умират заради липса на грижа. Системата не се справя - лекарите и сестрите правя чудеса", коментира още тя ситуацията с починалите мъже в Пловдив, чакали пред болница в тежко състояние.

"Нещата не са от вчера. Хората умират в домовете си, не стигат изобщо до болниците. Това, че някой заснел е малък процент от случаите. Моята майка почина по същия начин - нямаше кой да я приеме в болница", каза още по темата Иван Димитров, Федерация “Български пациентски форум”.

Има и още един случай на смърт на COVID пациент след прехвърляне между болници в Пловдив.  Диана Финч, която от години работи като медицинска сестра във Великобритания, разказа пред BTV, че баща й преди два дни е загубил живота си в болница "Свети Георги" след прехвърляне между здравни заведения.

Прокуратурата и здравните власти проверяват и скандални обстоятелствата около двамата починали пациенти, оставени на стълбите на същата болница.

"Двамата ми родители се почувстваха зле преди повече от седмица, имат грипоподобни симптоми, започват да се лекуват с медикаменти, без антибиотици. С лекар се свързват, той отказва да ги прегледа, защото нямат направен тест за коронавирус", разказва жената.

Баща й е бил в много тежко състояние, не можел и да диша. Приет е все пак в инфекциозно отделение, след като е прегледна набързо в частна болница, поставен е и на кислородна терапия.