София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

ПОСЛЕДНО: НОВИ МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В БОЛНИЦИТЕ (НА ЖИВО)

Коментар на здравния министър на извънреден брифинг в Министерски съвет
3 чЕвроком 1942

Държавата се намира в сериозна фаза с епидемията COVID-19. Числата са такива, че заболеваемостта е 300 души на 100 000 души население. Всеки трети тестван за COVID-19 е положителен. Това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Правим реорганизацията в медицинската помощ в страната. Новите мерки, които ще приложим докрая на годината са в размер на 80 млн. лв. Те ще бъдат насочени в следните направления:

1. Етап доболнична помощ - за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари. 

2. Ще бъдат разкрити допълнителни COVID-зони

При такава заболеваемост правим следната реорганизация. Новите мерки, които ще приложим до края на годината, са в размер на 80 млн. лв. Те ще бъдат насочени в следните направления: в доболничната помощ - на всеки лекар ще бъдат отпуснати допълнително по 1000 лева", уточни той.

По думите му по последни данни всеки трети тестван българин е положителен.

"В ДКЦ-тата в София в някои от тях и в по-големите градове в страната ще бъдат разкрити допълнителни Ковид зони. В тези Ковид зони ще работят лекар, сестра и лаборант. В тях ще се извършват клинични тестове и по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек месечено и допълнително по 10 лв. на всеки преминал през тях пациент", разкри здравният министър.

"В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10% на 20%", добави проф. Ангелов.

"Допълнително ще бъдат отпуснати 15 млн. лв. за закупуването на антигенни тестове", каза още той.