София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Посолството на САЩ се извини за нахлуването на американски военни в цех

"Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата"
пропускане
22 мПолитика 1544

Посолството на САЩ у нас се извини за инцидента отпреди повече от две седмици, при който американски войници нахлуха въоръжени в производствен цех близо до летище Чешнегирово. В съобщение до медиите от американското дипломатическо представителство заявяват, че са получили информация за инцидента едва вчера.

Уточнява се, че на 11 май американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада са провеждали учебна симулация, в рамките на която е трябвало да бъдат овладени и обезопасени сгради на летище Чешнегирово. По време на учението, американските войници са влезли и в сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес.

"Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата", пишат от американското посолство и добавят, че в момента се провежда задълбочено разследване на причината за тази грешка.

От българското министерство на отбраната също дадоха брифинг по темата.

"Случаят в Чешнегирово е недоразумение. Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски", заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!