София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Посрещаме годината на металния плъх

В Китай тържествата са помрачени зарди жертвите на коронавируса
пропускане

Посрещаме годината на металния плъх

В Китай тържествата са помрачени зарди жертвите на коронавируса

4 месецаОбщество 89 Златина Петкова


На днешния 25-и януари отбелязваме Китайската нова година. Тържествата за нея продължават до 8-и февруари, като през първите й пет дни всички магазини в страната са затворени, заради което трябва хората предварително да са си купили храна.

В този ден е забранено да се мете или чисти, за да не бъде изметен късметът от дома. Палят се фойерверки и са отправят благословения между съседите. Този празник е изключително важен за китайците, затова  всички членове на семейството трябва да се върнат вкъщи, за да отбележат заедно новото начало.

На празничната трапеза трябва да присъстват определени ястия, чиито наименования и външен вид символизират просперитет, благодат и щастие. Сред тях са пролетните рулца, които  традиционно се ядат в първия ден, пелмените, символизиращи смяната на старата с новата година и юфката, която е от основните ястия в китайската кухня.

През 2020-та според китайския календар настъпва годината на металния плъх. Плъхът е първият знак от цикъла на 12-те животни на китайския зодиак, като поради тази причина периодът се счита за година на ново начало и обновяване.

Астролозите твърдят, че следващите 365 дни ще донесат просперитет и щастие за всички зодиакални знаци.  Те твърдят, че годината е добра за нови идеи, нова работа и развитие, но предупреждават, че успех ще донесат само новите начинания, които са добре планирани.

Може би най-големият празник в Китай тази година обаче е помрачен, заради увеличаването на заболелите от опасния коронавирус. Заради заболяването масовите тържества за настъпването на новата година в Пекин, бяха отменени. В 11-милионния град Ухан пък беше въведено извънредно положение, а цялата провинция Хубей е на практика блокирана.

Припомняме, че към този момент близо 40 са официално регистрираните смъртни случаи на вируса в Китай, а между 800 и 1200 пък се движи броят на заразените.Заради невижданата по мащабите си зараза в град Ухан започна и строителството на нова болница с капацитет хиляда легла, където да бъдат лекувани заразените.