София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Правителство и бизнес заедно в борбата с трафика на хора

Обединеното кралство е приело новаторско законодателство

Правителство и бизнес заедно в борбата с трафика на хора

Обединеното кралство е приело новаторско законодателство

8 месецаОбщество 3 Боряна Райчева


Посолството на Великобритания в София и Националната комисия за борба с трафика на хора организираха съвместно международна конференция на тема „Публично-частното партньорство в борбата с трафика на хора: Как правителството и бизнесът се справят с трафика на хора във веригите за доставки“.

Събитието бе открито от проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието и зам.-председател на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Баронеса Йънг от Хорнси, член на Камарата на лордовете в парламента на Обединеното Кралство, формулира основните предизвикателства пред решаването на проблемите, свързани с трафика на хора в частния сектор.

На мероприятието стана ясно, че през 2015 г. Великобритания е приела новаторско законодателство, което изисква търговските субекти, опериращи в кралството, с международен оборот от 36 млн. лири стерлинги, да публикуват всяка година актуално изявление по отношение на съвременното робство (трафика на хора). Националната комисия ежегодно поставя акцент върху превенцията на трафика на хора с цел насилствен труд, с оглед на това, че страната ни е засегната от тази форма на престъплението.

България доставя много от продуктите и суровините, съставна част от международните вериги за доставки в цяла Европа - особено в текстилния сектор. В този контекст е важно бизнесът да се придържа към световните стандарти за недопускане на експлоатация.