София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Правосъдният министър Стоилов се среща със съдии, следователи, прокурори и адвокати

Обсъждат диалога между институциите и магистратите

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министър Мария Павлова проведоха среща с ръководството на Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите в България (АСБ), Камарата на следователите в България (КСБ) и Съюза на синдикалните организации в Министерството на правосъдието, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Пред съдийската организация проф. Стоилов постави въпроса за работата по съдебната карта. Министърът и председателят на Съюза г-н Калин Калпакчиев постигнаха съгласие, че трябва да се работи за създаването на ясни критерии, по които да се извърши тази дейност. На срещата беше засегната и темата за Единната информационна система на съдилищата. Двете страни се обединиха около тезата, че електронното правосъдие е важна тема, по която трябва да се търси цялостен подход.

С Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите министър Стоилов и зам.-министър Павлова обсъдиха подобряването на диалога между институциите и магистратските организации. Председателят на Асоциацията на прокурорите г-н Владимир Николов изрази готовността на организацията да участва активно в предложения от проф. Стоилов анализ на специализираното правосъдие.

Председателят на Камарата на следователите г-н Петко Петков изрази желанието на следователите да участват по-активно в диалога в съдебната система, включително чрез участие в работни групи.

Синдикатите в сектор сигурност поставиха пред министър Стоилов и зам.-министър Павлова проблеми със забавяне на издаването на подзаконови нормативни актове, което пречи на тяхната дейност. Стоилов и Павлова поеха ангажимент за краткото време на служебния кабинет да направят възможното за преодоляване на това забавяне.

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместниците му продължават срещите си с други професионални организации, неправителствени организации и синдикат към Министерство на правосъдието.

Днес те приемат представители на Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители и Държавните съдебни изпълнители.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!