София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Председателят на Обществения съвет към ЦИК: Притеснява ни как ще е гарантирана прозрачността на изборите

"Отново сме в ситуация много от процесите по изборите да бъдат прехвърлени на външни изпълнители"

1 годинаИзбори 2022 5

"Притеснява ни как ще бъде гарантирана прозрачността на изборите. Отново сме в ситуация много от процесите по изборите да бъдат прехвърлени на външни изпълнители. Нещо, в което няма нищо лоши, но докато има добър контрол и той е комуникирано с гражданите. В противен случай това ще отвори вратите за фалшиви новини и спекулации, които се използват в кампанията на политическите партии", това заяви пред БНР Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Той подчерта, че в Обществения съвет има консенсус да призоват ЦИК да създаде заедно с Министерството на електронното управление експертно звено, което да следи целия процес по изборите.

"Не само машините за гласуване, обработване на информация и т.н.", допълни той.

Цицелков призова държавата да поеме контрола и одита на целия изборен процес.Той подчерта, че няма да се броят разписките от машините след гласуването и уточни, че такова решение обикновено се взема в последния момент.