София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Премиерът Борисов: Санкциите на САЩ не засягат България

Страните ни са в чудесни отношения

14:22 ч. 18.10.2019 г.Политика 15

Нито една от стоките сред санкциите на САЩ не касаят България. Имаме изключително добри двустранни отношения, заяви премиерът Бойко Борисов Брюксел.
На въпроса дали американските мита за част от стоките в Евросъюза засягат България, той отговори:
„България и САЩ имат много добри двустранни отношения, даже днес и там се прибират гл. прокурор, заместник главният прокурор, шефовете на служби. Имаме изключително добро двустранно сътрудничество. Нито една от стоките, които са посочени в санкциите, не касаят България. Считам, че в следващия месец ще имаме много по-добро двустранно развитие на отношенията със САЩ“, каза Борисов.
По повод Многогодишната финансова рамка, която предстои да бъде обсъдена от ЕС, премиерът изказа мнение, че е важно да не пострадат единството и земеделието и да се обърне повече внимание на киберсигурността и иновациите.
Относно европейския доклад за механизма за сътрудничество и проверката на България, министър-председателят е оптимист. „Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили“, категоричен бе Борисов.
По въпроса за кризата в БФС, премиерът коментира, че многократно е поставял въпроса правителството да подкрепи развитието на детско-юношеския футбол, ако Футболният съюз изработи програма за това.
Борисов сподели пред медиите и за разговора си в Брюксел с британския министър-председател Борис Джонсън. „Заедно сме срещу расизма“, отсече премиерът и подчерта, че България и Великобритания са в чудесни отношения.