София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Президентът на Перу подаде оставка

Мануел Мерино се оттегли от поста държавен глава само няколко дни след импийчмънта на Мартин Вискара
30 сПолитика 196 Боян Марков

Президентът на Перу Мануел Мерино подаде оставка. Това съобщи ТАСС. Оставката е факт само няколко дни след импийчмънта на досегашния държавен глава на страната Мартин Вискара.

Конгресът на страната се събра на извънредно заседание, на което призова новоизбраният президент Мануел Мерино да се оттегли.

"В този момент, когато Перу преживява една от най-големите политически кризи, искам да информирам цялата страна, че подавам оставката си от поста президент на републиката, без възможност за отмяна на моето решение. Призовавам за мир и единство на всички перуанци." Това заяви Мерино по време на обръщение към нацията по националната телевизия.

След като перуанското правителство гласува да бъде свален Мартин Вискара, в страната се стигна до масови безредици. Хиляди излязоха на протести, като полицията приложи насилие спрямо гражданите. В събота дори се стигна до смъртта на двама души.

Перуанският народ подкрепя бившият президент Вискара. Въпреки, че срещу него имаше обвинения в корупция, той провеждаше борба с корупцията в страната, като това бе причината, поради която бе в конфликт с парламента.