София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Президентът в Брюксел: Намаляването на парниковите газове затруднява България

"Нуждаем се и от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката"
32 сПолитика 400

Приетата цел за намаляване на парниковите газове с 55 на сто до 2030 година поставя България в трудно положение. Това заяви президентът Румен Радев на влизане в Европейския съвет в Брюксел:

"В тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различният старт на държавите-членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход", заяви Радев.

По повод другата тема, която европейските лидери ще обсъждат днес - сертификата за Covid-19, държавният глава подчерта, че въвеждането на този сертфикат не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин  да въвежда дискриминация между европейските граждани.

"Нуждаем се и от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката и особено в туризма. Ще разгледаме и механизъм за споделяне на ваксини от държави-членки към трети страни, като за България приоритет са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония", коментира Румен Радев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!