София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Природният газ да поскъпне от октомври

Предложението е увеличението да бъде с 10%

Природният газ да поскъпне от октомври

Предложението е увеличението да бъде с 10%

8 сОбщество 535 Златина Петкова


Природният газ у нас да  поскъпне от 1-ви октомври, като увеличението  да е с 10%, това предлага газовият доставчик "Булгаргаз" на КЕВР.

На открито заседание на комисията, проведено дистанционно с връзка по скайп, изпълнителният й директор Николай Павлов заяви, че дружеството ще предостави допълнително в КЕВР отчетна информация, обхващаща периода до 30.09.2020 г. включително, за пазарните индекси на европейските газови хъбове и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за м. септември 2020 г.

Така номиналната цена на мегаватчас ще струва 24,84 лв. За сравнение - цената за септември беше 22,46 лв. и то след по-голямото увеличение от 20% спрямо месец август. Важно е да се знае обаче, че поскъпването, което е без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС, важи само за клиентите на "Булгаргаз", а не за крайните клиенти. За тях цената вече е фиксирана на годишна база. 

Общественият доставчик ще внесе информация и за цените на алтернативните на природния газ горива - мазут и газьол, които формират петролната компонента при ценообразуването на природния газ. Данните ще бъдат внесени в регулатора на 1.10.2020 г., като по този начин КЕВР ще разполага с цялата необходима информация, за да може същия ден да приеме окончателно решение за цената на природния газ за октомври.