София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Присъдиха Нобелова награда за борбата с бедността

Над 700 милиона души са под прага на бедността

Присъдиха Нобелова награда за борбата с бедността

Над 700 милиона души са под прага на бедността

7 месецаОбщество 4 Боряна Райчева


Наградата "Алфред Нобел" на Държавната банка на Швеция беше присъдена на индийско-американския изследовател Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американеца Майкъл Кремер.
Наградата се присъжда "за експериментален подход за намаляване на глобалната бедност".
Проучването на лауреатите „значително подобри възможностите в борбата срещу бедността в световен мащаб“. „Само за две десетилетия техният нов експериментален подход преобрази икономиките на развиващите се страни, която в момента е процъфтяваща област на научните изследвания“, подчертава комисията в съобщение за пресата.
Лауреатите въведоха нов подход, за да получат надеждни отговори на въпроса за по-ефективните начини за борба с бедността в световен мащаб. „Подходът разделя проблема на по-малки и управляеми въпроси: например най-ефективните мерки за подобряване на здравето на децата“, обяснява комитетът.
Експертите припомнят, че над 700 милиона души имат много ниски доходи. Всяка година 5 милиона деца все още умират, преди да навършат петгодишна възраст, често от заболявания, които могат да бъдат предотвратени или лекувани с относително евтини и прости лечения.