София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Признаха Иванчева, Петрова и Дюлгеров за виновни

Втората инстанция призна вината им и за получаване на подкуп
пропускане

Признаха Иванчева, Петрова и Дюлгеров за виновни

Втората инстанция призна вината им и за получаване на подкуп

6 чПравосъдие 12419 Златина Петкова


Апелативният специализиран наказателен съд призна Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров за виновни за искане и получаване на подкуп. Съставът, начело с председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев, осъди Иванчева на 8 години лишаване от свобода.  Иванчева също така е осъдена да заплати 15 000 лева и 10 години не може да заема публична длъжност.

Биляна Петрова беше осъдена на 7 години лишаване от свобода и глоба в размер на 12 хиляди. За срок от 9 години тя не може да заема публична длъжност. Приспада се времето, през което лицето e било в ареста. 

Петко Дюлгеров е осъден за помагач на извършителя Десислава Иванчева за това, че й е помогнал да поиска и получи рушвет, който не е успял да стигне до нея. Става дума за подкуп в размер на 250 000 лева. Апелативният специализиран наказателен съд го осъди на 6 години, заплащане на 10 000 лева и невъзможност да заема обществена длъжност за 8 години. Тримата трябва да платят и по около 800 лева разноски по делото. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок. 

Настоящият Апелативен наказателен съд изцяло отмени присъдата на първоинстанционния съд. Втората инстанция счита, че няма провокация към подкуп. За сметка на това приема, че Иванчева не само е поискала подкуп, но и е получила такъв. Освен това настоящият съд не приема, че става дума за продължавано престъпление, а за общо деяние. Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават под домашен арест.