Начало Новини Предавания На живо

Продадоха на търг картина на Банкси за $12 млн.

Максималната цена, която аукционерите даваха на платното, бе $2,5 млн.

Продадоха на търг картина на Банкси за $12 млн.

Максималната цена, която аукционерите даваха на платното, бе $2,5 млн.

8 месецаКултура 65 Боряна Райчева


Картината на Банкси „Devolved Parliament“, изобразяваща Британския парламент, пълен с шимпанзета, се продаде на търг за рекордните 12,2 млн. долара. През март платното бе изложено в родния на уличния творец Бристъл, за да отбележи пропуснатия от Острова срок да излезе от ЕС. Крайната цена на произведението с шимпанзетата в пъти надскочи очакванията на аукционерите, които го бяха оценили между 1,9 и 2,5 млн. долара, съобщава CNN.

Картината е най-голямото живописно платно на Банкси. Широка е 4 метра и за първи път бе представена по време на изложбата на художника от Бристъл в музея в родния му град през 2009 г..

Тя бе продадена като част от частна колекция на търг в аукционна къща "Сотбис" в Лондон в четвъртък след 13 минути наддаване и успя да надскочи значително прогнозираната сума от 1,5 - 2 млн. паунда, като финално бе продадена за точно 9 879 500 паунда.

Търгът се проведе на същото място, където преди почти точно една година Банкси изуми арт средите, като активира механизъм, който наряза на ленти неговата картина „Момичето с балона“ минути след като тя бе продадена за малко над 1 млн. паунда и то пред очите на присъстващите.