София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проевропейската опозиция в Румъния e близо до победа

Управляващите на Ливиу Драгня с еднакъв резултат с PNL на експремиера Дачан Чолош

Проевропейската опозиция в Румъния e близо до победа

Управляващите на Ливиу Драгня с еднакъв резултат с PNL на експремиера Дачан Чолош

12 месецаИзбори 2019 4 Боряна Райчева


Социалдемократическата партия PSD на олигарха Ливиу Драгня е на път да загуби евроизборите в Румъния, информира агенция Mediafax.ro.

PSD има 25,8% според първоначалните резултати. Парадоксът е, че са на едно ниво с опозиционната Националлибералната партия PNL на експремиера и бивш еврокомисар на земеделието Дачан Чолош.

На трето място е партията на бившия министър на еврофондовете в кабинета на Дачан Чолош – Кристиан Гиня. Партията му „Съюзът Спасете Румъния“ USR е в опозиция и е сред организаторите на мащабните протести срещу управлението на PSD.

Също така USR бяха готови да предложат номиниране на бившата шефка на Национална Дирекция Антикорупция DNA Лаура Кодруца Кьовеши за президент на Румъния.

PNL на Дачан Чолош и USR на Кристиан Гиня държат единен опозиоцинен фронт на PSD на Ливиу Драгня. Те се готвят за евнтуална коалиция на всички последващи избори в Румъния.

Техният изненадващо близък до PSD резултат поотделно прави в сума почти двойно повече гласове от резултата на партията на Ливиу Драгня. Това показва недоводлството на румънците от правителството на „червените“, които са затънали в корупционни скандали.

Президентът Клаус Йоханис е по-скоро в коалиция с опозиционните PNL и USR и редовно посещава техните протести срещу PSD. Проведеният от него референдум за промени в съдебната система, на който румънците също трябваше да гласуват тази неделя, пак не е от полза за партията на властта.

„Днес Румъния доказа, че гласува за промяната!“, коментира на следизборен митинг Дачан Чолош.