София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Асен Балтов: Човек, изкарал коронавируса, може да работи без маска

Беше запитан трябва ли медици, които са преболедували ковид, да носят защитни облекла
4 мЕвроком 2285

Няколко неща ще бъдат съобщени. Най-важното, което е, че ще има нова финансова подкрепа за всички, които работят на първа линия. Това е изключително важно и ще подкрепи нашите колеги. Мерките не закъсняват, те са навременни. Тези мерки ще направят нещата много по-поносими за хората, които работят на първа линия. Това коментира Изпълнителният директо на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов в ефира на Нова телевизия.

"Ще открием много повече легла за лечение на COVID-19 пациенти. Заповед на министъра на здравеопазването гласеше болниците да се реорганизират, това включва снабдяване с кислород, комплектованост, всички големи болници ще влязат в това число. Някои от болниците бяха много притеснени, че няма  да имат готовност, защото не са очаквали втора подобна вълна", допълни той.

Запитан трябва ли медици, които са преболедували ковид, да носят защитни облекла, той отвърна: "Човек, изкарал коронавирусната инфекция и има антитела, може да работи в коронавирусна среда съвсем спокойно. Има колеги, които не носят и маски. Може да си сложи една маска от уважение към другите. Именно медици, изкарали К-19, работят на първа линия и дават всичко от себе си".