София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Проф. Асен Балтов: До края на лятото 70% от българите ще са ваксинирани

Той разясни,че има случаи на повторно заразяване с коронавирус

4 месецаЗдраве 142 Мирослав Митков

Това, което се прави от медицинска гледна точка е правилно. Категорично не може да се упрекне медицинския персонал за нещо. Почти всички са ваксинирани и работят без страх, това им позволява да правят много повече за пациентите си. Да и здравните власти правят необходимото, но за да има резултат - то трябва да са минали тези 10 дни. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в ефира на Нова телевизия.

"Най-много се притесняваме за учениците. Но като видите кога свършват десетте дни, след това има още 2 дни междинни, идват изборите, ще се увеличи реално връщането на училище поне с още 10 дни", каза той.

"Не трябва да забравяме, че България е сред първите места по сърдечно-съдови заболявания и по онкологични заболявания, това допринася много за високата смъртността, свързана с COVID-19. В България не ходим на повторен преглед, не ходим и на профилактични прегледи", добави още той.

"Много повече болници се включиха в борбата с коронавируса, медиците са и много по-подготвени", категоричен е проф. Балтов.

Той разясни,че има случаи на повторно заразяване с коронавирус. Трябва да си следим нивата на антитела и ако те са ниски - да се ваксинираме. По думите му другият месец ще има тройно повече РНК ваксини. От 10 април ще има много по-голям обем от възможности.

Британският вариант на коронавируса е доста по-агресивен и хората се заразяват и повторно по-лесно, каза той.