София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Проф. Асен Балтов успокои: Болниците имат готовност за прием на пациенти

"Наблюдава се постоянен запълващ капацитет"
6 сЗдраве 108 Мирослав Митков

Няма нарастване на броя на заразените, които имат нужда от болници. Наблюдава се постоянен запълващ капацитет – колкото пациенти се приемат, толкова се и изписват от болничните заведения. Това заяви проф. Асен Балтов на традиционния брифинг на НОЩ днес.

Той каза, че поне в София има възможност за прием на пациенти, дори при повишаване на броя на заразените.

Наблюдава се разлика в броя на хоспитализираните в страната. Това се вижда в Кюстендил и Бургаска област, където те вече намаляват. Увеличава се нуждата от хоспитализация обаче във Варна и в Пловдив.

Проф. Балтов увери, че болниците имат готовност: „Няма недостиг на кислород. Повечето пациенти имат остра нужда да бъдат поставени на кислород и това е най-важното, което трябва да осигурим".

"Не се наблюдава този натиск от ноември и декември, когато имаше чакащи и нямаше възможност за хоспитализация“, каза той. Припомни, че „Пирогов“ е била болницата, която е разкрила 50% от капацитета си за COVID болни: „През месец март в „Пиргов“ са били лекувани 1190 пациента с COVID-19. Разходите направени за тях са над 2 милиона лева за лекарства и медицински консумативи. Ако мислите, че това може да бъде покрито с парите, които се дават по клинична пътека, много се бъркате.“

По темата с ваксините беше категоричен: “Най-добрата е сложената ваксина. Няма случай на ваксиниран, който да е хоспитализиран в болница“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!