София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Близнашки: Радев е като паднал от небето, не можеш да разрушиш демокрацията с протест

"Позициите на България са отслабени след тези протести"
55 сЕвроком 6731

Не може да има специален прокурор, който да следи работата на главния прокурор. Тук очевидно има други съображения. Това каза за "Денят ON AIR" експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки и допълни:

"Това са маневри с оглед бъдещите коалиции в следващия парламент. Бойко Борисов иска да демонстрира, че е готов на всичко. Това е погрешен начин на поведение. Позициите на България са отслабени след тези протести, не съм изненадан от това поведение. В България няма държавници - да говорят солидно".

По думите му по тези въпроси трябва да има здрав разум и да се мисли какви задачи има за решаване.

"От средите на Инспектората на ВСС трябва да се търсят фигури, ако възникне ситуация, при която има нужда да се търси отговорност на главния прокурор. Това обаче е малко вероятно", допълни той за Bulgaria ON AIR.

Според него сме изживели една много тежка в политически план година, а следващата няма да е по-добра.

"Ще наблюдаваме странни начинания. Никой не може да каже отсега дали ще има странни коалиции. Както и да се групират и прегрупират за изборите формациите, хората ще си гласуват традиционно. Може да излъжеш хората за известно време, но не може това да се прави през цялото време. Румен Радев се държи като паднал от небето, връща ни в 30-те години. Беше наивно - някои хора да вярват, че с протест можеш да унищожиш демокрацията в България", подчерта проф. Георги Близнашки.

Експертът по конституционно право допълни, че сме една от страните с най-силни авторитарни нагласи, общественото мнение се обработва дълго време.

"На европейския континент президентски републики няма. Вместо да се питаме кои са слабите места на нашата демокрация, ние ще водим друг дебат", посочи още събеседникът.