София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Проф. Чорбанов: През средновековието несъгласните учени са ги палили, сега е малко по-различно

По думите му държави, които обявяваме за диктатури, не са приложили строги мерки срещу COVID
5 мЕвроком 1720

Най-важният въпрос, който трябва да се зададе към нас учените е защо го правим. Хората, които се занимават с наука са два основни типа по света, особено когато става дума за неща, свързани с биомедицината, защото има много неща по света, които не са пряко свързани с хората, но всичко, което е свързано със здравето, особено с ваксините много важно. Единият тип учени имат държавни позиции - те имат съответни позиции в управляващи органи, в органи, които са пряко свързани с налагането на правила и норми, налагане на мерки, осъществяване на някаква дейност. Другият тип учени са тези, които работят в лаборатории в институти. Това коментира директорът на Департамента по Имунология към Института по Микробиология на БАН проф. д-р Андрей Чорбанов в ефира на 7/8 TV.

"Трябва да се каже, че нито един учен не представлява своята институция. Ученият представлява себе си и екипът, който ръководи. Аз съм оторизиран от своя екип да го представлявам съвсем официално. Аз съм от втория тип учени. Но пък в средновековието е било по-лесно - едните са придворните - алхимиците, хората, които способстват нещо, което би подпомогнало владетеля, а учените, които не са били във властта - просто са ги палили. Несъгласните учени са ги палили", коментира той. 

"Сега е малко по-различно. Винаги има учени, които са несъгласни с налаганите мерки, които се опитват да обясняват с логични и функционални доводи защо една или друга мярка няма смисъл и какво би имало смисъл. Например протестите в някои страни са много прости, защото държави, които са много затворени, с изключително строги мерки, имат много висок брой положителни случаи. Държавите с най-тежките локдауни удариха абсолютните максимуми по брой позитивни хора" допълни проф. Чорбанов.

"Ограничаването на хората и свободите им е изключително тежко и трябва да се признае, че много африкански държави и държави, които обявяваме за диктатури нямат ограничение на тези права. Ще дам пример  с Беларус, които решиха да не въвеждат тези правила и норми. Още по-страшно е когато става въпрос за африкански държави. Всеки, който иска може да отвори всяка туристическа страница и да види, че екскурзиите до Занзибар например са без ограничения - няма маски, тестове или проверки. Всеки ден там кацат самолети с хора от държави, на които има бум от заразени. Ако там се случи така, че заразените са много на брой, това ще се разбере", каза той. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!