София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Проф. Екатерина Михайлова: Наблюдава се влошаване на работата на Народното събрание

Тя определи като бутафорни опитите за написване на нова конституция

„Наблюдава се влошаване на работата на Народното събрание. В парламента има център за изследване на законодателната дейност и показателите са лоши. Последното им изследване, което е обобщаващо, сочи разпределянето в проценти на законодателните инициативи. То е 38% за правителството и 61% за народните представители. Обичайно е парламентът да бъде захранван със законопроекти, направени от правителството“.

Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, юрист, бивш зам.-председател на парламента, в коментар за работата на 44-тото Народно събрание. И посочи още примери за влошаване на качеството на законодателния процес. Тя поясни, че в разпоредбите за правене на законите има дисхармоничност.

„Ако следващият парламент иска да направи усилие за подобряване на качеството на законопроектите, ще трябва политическа воля“.

„При парламентарното управление имаме изискване за синхрон между парламентарното мнозинство и правителството. Критиката към парламента беше, че не си вършеше основна задача - търсене на политически контрол от страна на парламента към правителството. Блиц контролът беше премахнат. Голямата критика е, че министър-председателят не е ходил в парламента. Отговарял е само на пет въпроса за четири години. Това ме притеснява - липсата на диалог“.

Тя определи като бутафорни опитите за написване на нова конституция.

Проф. Екатерина Михайлова изрази надежда за съставяне на легитимно 45-о Народно събрание.

„Страната не се нуждае от хаос. Нестабилността създава проблеми“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!