София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Проф. Гарабед Минасян: Ако бях в борда на ЕЦБ, не бих гласувал България да въведе еврото (ВИДЕО)

Според него освен икономическите показатели има и други, които ЕЦБ разглежда
пропускане
2 мИкономика 447 Слав Механджийски

“Към момента нашата страна не е на равнище да съумее да извлече максимална изгода от включване към еврозоната. Ако бях член на борда на Европейската централна банка, не бих гласувал България да влезе в еврозоната”. 

Това заяви за предаването “Обективно” на Телевизия Евроком проф. Гарабед Минасян, макроикономист към БАН и бивш член на управителния съвет на БНБ.

Според него освен икономическите показатели има и други, които ЕЦБ разглежда:

“Тези допълнителни показатели са свързани с общата преценка на ръководството на ЕЦБ дали страната е готова. Не е толков абезобидна история включването към еврозоната, защото тя отваря границите за движение на хора и капитали. И сега има стремеж български капиталисти да изнасят наши капитали в чужбина. Изнесени са нетно 7 млрд. и половина български капитали в чужбина”.

“Ние имаме най-нисък растеж на БВП от държавите от бившия СИВ, които в момента с в ЕС, което не е редно. Ние имаме най-нисък БВП на глава от населението и трябва да се развиваме, за да анулираме тази разлика. Румънците имат с една трета по-висок БВП на глава от населението”, посочи той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!