София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Проф. Ива Христова: Възможно е случаят на индийския щам да остане без други свързани с него

Тя уточни, че няма забавяне при вземането и обработването на пробата, защото това е дълъг процес
1 месецЗдраве 19 Антоанета Начева

Твърде вероятно е този случай да остане без други случаи, свързани с него, защото пациентът се е самокарантинирал и не е имал контакти. 26-годишният мъж се разболява от контакт с друг чужденец, който е болен, а не на местна почва., затова е вероятно е да няма други заразени от него. Това заяви в ефира на БНТ проф. Ива Христова, новият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, след като вчера беше регистриран първи случай на индийския щам на COVID-19 у нас в Плевен.

Тя заяви, че няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена и уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес, в момента този щам обаче, според световните данни, излиза неопределен.

"При заразения българин е протекло леко заболяването, бил е на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека". Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане. С навлизане на други варианти, с есенния сезон при всички случаи ще се вдигне броят на заболелите. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и трябва да се ваксинират. Възможно е да няма отново грипна епидемия, заради COVID-19. Няма голяма разлика между индийския и британския щам на вируса Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се да набира сила", заяви проф. Ива Христова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!