София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Проф. Ивайло Христов: Българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии

''Не може да постигнем консенсус по най-елементарни въпроси''

1 мПолитика 529 Кристияна Стефанова

"Да се неглижира Независимостта, като празник, е недостойно. Той беше обявен за царски след 1944 г. и чак през 1998 г. беше възстановен като национален празник. В българското общество  обаче не се възприема така, както се възприемат Трети март и Шести септември. Не е възпят в нито една поема или роман като форма на национално утвърждаване. Ако едно историческо събитие не влезе в националното съзнание посредством литературата, то остава встрани". Това заяви проф. Ивайло Христов, преподавател по ”История на журналистиката” и „Народопсихология” в УНСС пред БНР. 

''В съвременния свят не може да си независим, въпросът е обвързаността да не нарушава твоето национално достойнство'', добави още той. 

"Обявяването на независимостта през 1908 година е кулминацията на градивната енергия на бълтарското народостроене. След това започна насаждането на братоубийствения синдром на противопоставянето в българското общество, което е видимо и до днес", уточни професорът. 

"Най-големият ни проблем е, че българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии. Не може да постигнем консенсус по най-елементарни въпроси. Това черно-бяло мислене не ни прави по-способни да взимаме разумни  и държавнотворни решения. Тази бразда, която се изкопова в българското общество, е причина и за националните катастрофи" , подчерта проф. Христов.