София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Проф. Тагарев: Путин плаши с ядрена война, но военните може да не изпълнят заповедта

"Все още си мисля, че той се опитва да уплаши Запада", заяви бившият военен министър

1 годинаВойна 6 Николай Парашкевов

"Указът на руския президент не включва конкретни параметри на тази мобилизация. Той включва един пункт, който реферира към секретно приложение", това заяви бившият Министър на отбраната проф. Тодор Тагарев по повод обявената от Русия частична мобилизация.

"Все още си мисля, че той се опитва да уплаши Запада, защото украинците повече не може да ги уплаши. Но иска да уплаши Запада и да предизвика разцепление в единния фронт на демократичните страни срещу Русия, които оказват военна помощ на Украйна, която само ще се увеличава, особено след последните изявления на Путин. Призивите му го карат да изглежда слаб и това обявяване на частична мобилизация означава, че той разбира провала на руската армия при провежданата т.нар. специална военна операция. Той не очаква промяна на фронта по начина, по който армията действа до момента, и търси друго решение. Използване на ядрено оръжие от ядрена държава, и то с претенции за световна суперсила, срещу неядрена държава би било доста неочаквано. Искам да подчертая, че тук говорим за тактическо ядрено оръжие с малка мощност. Ако се стигне дотам – първо не можем да сме сигурни дали военните биха изпълни заповедта, защото има случаи по време на студената война, в които военните решават да не натискат копчето.