София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Проф. Тодор Кантарджиев: Заболяване "настинка" няма, никой не се разболява от студ

Според него е необходимо класните стаи често да се проветряват, а парното да се усили
1 мЗдраве 4543

Класните стаи на децата трябва да се проветряват на всеки 20 минути, това дори е по-важно от дезинфекцията на повърхностите.

Това обясни проф. Тодор Кантарджиев на старта на учебната година тази сутрин пред Би Ти Ви. Вирусологът е консултант на столичната община по процеса на ваксинация.

Прозорците трябва да се отварят широко, дори когато дойдат минусовите температури, категоричен е той. Тогава просто ще се увеличава максимално парното в училищата и пак ще се проветрява, настоя професорът. Заболяване "настинка" няма, категоричен бе той.

Проф. Кантарджиев разказа, че всъщност отдавна учените са установили, че не се разболяваме от излагане на студ. Тогава кръвоносните съдове се свиват и в системата ни не влизат достатъчно бели кръвни телца, имунитетът не сработва и поради по-слаб негов отговор ставаме податливи на вирусни и бактериални инфекции. Всъщност ни разболяват те, а ние грешно определяме неразположението си като "настинал съм".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!