София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Проф. Владимир Чуков: Отвличането на кораба е инструмент за натиск

"Всичко е калкулирано, за да станат цените на петрола по-високи"

4 мОбщество 256 Иванина Игнатова

Отвличането на кораба е типично иранско нападение. Това коментира проф. Владимир Чуков в ефира на БНТ.

"Когато вдигнат степента на риск застраховките ще бъдат с много по-голяма стойност. Всичко е калкулирано, за да станат цените на петрола по-високи", категоричен е той.

"Сложно е да се каже какво ще искат хутите срещу осбождаваннето на този кораб. Отвличането е инструмент за натиск върху собствеиците, които менижират този морски трафик", посочи още Чуков.

"Всички заинтересовани страни трябва да водят преговори за освобождаване на българите от танкера. Инициативата идва от Япония, тя е фирмата, която организира плаването. Видяхме, че те са преценили, че този район не е толкова рисков, затова не са платили застраховка. Този район е пълен с кораби на международната коалиция", обясни Чуков.

По думите му след този случай застрахователи ще вдигнат степента на риск.

"Аз съм учуден от бавната реакция на застрахователите. Не са взели насериозно Йемен. Това е едно класическо иранско нападение. Най-добрият вариант е да се плати застраховката срещу този риск нападение", коментира проф. Владимир Чуков. Той добави, че случващото се с похитения кораб не е прецедент за иранците.