София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ПРОТЕСТ: Пропалестински активисти обградиха Белия дом

Байдън и Белият дом по-рано заявиха, че подкрепят мирни протести, но не и „хаос“ и насилие

31 сОбщество 241

Пропалестинските активисти, настояващи за прекратяване на войната в Газа и на американската подкрепа за Израел, планират да обкръжат Белия дом по време на протест през уикенда, което налага допълнителни мерки за сигурност, включително ограда.

Групи за застъпничество и активисти като CODEPINK и Съвета за американски ислямски отношения заявиха в петък, че в събота са планирани демонстрации, отбелязващи осем месеца от войната на Израел в Газа, която уби десетки хиляди, като същевременно предизвика хуманитарна криза с широко разпространен глад и разрушения.

Съединените щати, ключовият съюзник на Израел, станаха свидетели на месеци на пропалестински протести, вариращи от шествия във Вашингтон и бдения край Белия дом до блокиране на мостове и пътища близо до гари и летища в множество градове и лагери в много университетски кампуси.

Най-малко осем служители напуснаха администрацията на президента Джо Байдън, позовавайки се на противопоставянето си на политиката му. Протестиращите също нарушиха някои от събитията по време на кампанията за преизбиране на Байдън. В момента Байдън е във Франция на официално посещение.

„В подготовка за събитията този уикенд във Вашингтон, окръг Колумбия, които имат потенциал за събиране на големи тълпи, бяха въведени допълнителни мерки за обществена безопасност близо до комплекса на Белия дом“, каза говорител на американските тайни служби.

Байдън и Белият дом по-рано заявиха, че подкрепят мирни протести, но не и „хаос“ и насилие.