София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Протест срещу Русия съвпадна с общото събрание на Движение „Русофили“

Протестиращи се събраха на едно място с контрапротестиращи
пропускане

Протест срещу Русия съвпадна с общото събрание на Движение „Русофили“

Протестиращи се събраха на едно място с контрапротестиращи

4 годиниОбщество 13 Боряна Райчева


Митинг се проведе в центъра на София в подкрепа на членството на България в НАТО и Европейския съюз и срещу така наречената "Пета колона" на Русия в България.

Десетки хора се събраха пред Президентството. Те развяваха украински знамена и се обявиха в подкрепа на президента Росен Плевнелиев.

Малко по-късно там се събраха и техни противници, които настояха за излизане от НАТО и подобряване на отношенията с Русия. Те си тръгнаха първи, тъй като проявата им не беше разрешена.

Протестът съвпадна с провелото се днес Общо събрание на Национално движение „Русофили“, които направиха отчет за периода 2012-2016 г. и поставиха основните си задачи за предстоящия период през 2016-20120 година.

По време на събранието русофилите отбелязаха, че през последните две години обществената атмосфера се характеризира с раздухване на световна и европейска враждебност към Русия. Официалните български власти обявиха Русия за цивилизационен и политически враг на България. Всяка симпатия към Русия беше представяна за несъвместима с националните интереси на страната ни. Медиите впрегнаха целия си ресурс да очернят всичко руско. Според тях у нас е доминирала платена и официално подкрепена антируска пропаганда.