София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Протести заради вноса на украинско зърно и слънчоглед

Убийствено за бранша: Олио с български етикет, направено от слънчоглед от Украйна
20 мОбщество 530 Румяна Илиева

Основните входни артерии на България ще бъдат затворени, заради протести на зърнопроизводители от цялата страна. 

Решението е взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на "Дните на полето" в Добруджа.

Недоволството на производителите е от безмитния внос и липсата на фитосанитарен контрол на внесеното украинско зърно. 

„Вносът на зърно от Украйна е безмитен, което означава че едно ниско по себестойност производство влиза в ЕС. Друг проблем е липсата на фитосанитарен контрол от страна на държавата ни“, коментира за радио "Варна" Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Според нея на нито една от границите не се извършва подобен контрол.

Тя допълни, че има риск трупаното зърно с неясен произход в българските складове да излезе от преработвателните ни предприятия като българска продукция.

Жекова даде за пример Полша и Румъния, които отдавна са решили въпросите с вноса на украинското зърно: 

„В Полша за да се внесе стока от Украйна се плаща депозит на държавата, който се връща веднага щом стоката напусне полската територия. В Румъния внесеното зърно се ескортира от момента на влизане в страната до износът му за трети страни“

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!