София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Протестите срещу полицейското убийство на Джордж Флойд обхванаха щатите (СНИМКИ + ВИДЕО)

Демонстрантите нападнаха централата на Си Ен Ен в Атланта
пропускане

Протестите срещу полицейското убийство на Джордж Флойд обхванаха щатите (СНИМКИ + ВИДЕО)

Демонстрантите нападнаха централата на Си Ен Ен в Атланта

10 чОбщество 1865 Ивана Иванова


Протестите срещу полицейското убийство на афроамериканеца Джордж Флойд обхвана редица градове в САЩ. Част от тях са Ню Йорк, Чикаго, Денвър, Хюстън, Финикс и Лос Анджелис в Калифорния.

Полицията на Лос Анджелис (щата Калифорния) обяви всички събрания в центъра на града за незаконни на фона на протеста на възмутените.

„Всички жители трябва да останат по домовете си. Магазините трябва да затворят. Тези, които са на улицата, трябва да напуснат територията“, се казва в съобщението на органите на реда. 

В Атланта протестиращи атакуваха централата на телевизията Си Ен Ен. Телевизията предаваше на живо как демонстранти замерят с бутилки полицаите, застанали във входа на сградата, и ги призовават да напуснат. Един човек се опита да разбие със скейтборд прозорци на сградата.  Замазано с боя бе логото на телевизията.

Демонстрациите на хората, които са срещу полицейското насилие продължават вече 4 дни.

Адвокатите на семейството на афроамериканеца Джордж Флойд, казаха, че искат независима аутопсия на трупа, след като окръжните съдебни власти изразиха съмнения, че задушаване е било причина за смъртта му.

Смъртта на Флойд беше документирана на видео, което се завъртя из интернет.  Във видеото се вижда как полицаят Дерек Човин е притиснал с коляно врата на Флойд, който е на земята и който казва, че не може да диша. Малко след това Флойд умира. Полицаят беше обвинен в убийство от трета степен.