София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Първанов: ДПС е добър партньор, защо да не влезе в следващото управление

"След изборите участниците ще са същите, отново ще имаме крило около ГЕРБ и ПП-ДБ"

16 дниПолитика 28 Васил Василев

"ДПС са добър и прогнозируем партньор. Защо да не влезе в следваща управляваща коалиция? Не препоръчвамк на левицата да участва в коалиция с ГЕРБ, но от друга страна виждаме на изборите, че хората гласуват по начин, по който след това няма как да нямаме коалиция". Това заяви пред БТВ лидерът на АБВ Георги Първанов. Той допълни, че през 2005 г. му е било изключително трудно като президент да събере на една маса БСП, ДПСи НДСВ. Първанов коментира и ситуацията с външния министър. По думите му служебният премиер Димитър Главчев има проблеми с с МВнР, които не са свързани с дефицит на кадри, както се опитвало да се представи ситуацията.  Според него след изборите участниците в парламента ще са същите и ще се оформи отново крило ГЕРБ и ПП-ДБ. 

Относно провалената ротация, той заяви: "Изглеждаше, че ще успеят да "поделят баницата". Оказа се, че не е така. Сега битката е за Външно министертсво. Тя започна още преди да се разпадне сглобката с претенциите на предишния премиер. Партиите от сглобката искат да имат един лост повече да се докарат пред евроатлантическите партньори:. По думите му обаче Главчев не е подготвен за външен министър. Припомняме, че той предложи на Румен Радев да заеме поста в МВнР. 

снимка: БГНЕС