София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПЪРВИ ТУРСКИ КОСМОНАВТ: Алпер Гезеравджъ излетя към Международната космическа станция

Церемонията по изстрелването бе проследена от огромен брой турски граждани

12 дниЛюбопитно 73 Иванина Игнатова

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ излетя тази нощ заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция от базата "Кенеди" в щата Флорида, САЩ. Ракетата с Гезеравджъ бе изстреляна в 00:49 ч. турско време (23:49 ч. българско). 

Церемонията по изстрелването бе проследена от огромен брой турски граждани. Много хора, включително журналисти и чуждестранни гости, се събраха в полунощ край специално разположения планетариум на площад Къзълай в столицата Анкара. Зрителите имаха възможността да наблюдават изстрелването от специално монтиран екран на площада.

Много хора проследиха церемонията и на площад Таксим в Истанбул. 

Планетариумите в специални големи шатри са изградени от министерството на промишлеността и технологиите. Цялото пътуване на турския космонавт до Международната космическа станция може да бъде проследено от космическите инженери и учени, работещи в наземната станция на Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (ТЮБИТАК), разположена в района на Анкара. Церемонията по изстрелването бе наблюдавана и в редица научни центрове в Турция (в Коня, Бурса, Анталия, Трабзон, Кайсери). 

Министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър и делегация от учени пристигнаха в САЩ, за да присъстват на церемонията.

Часове преди излитането Каджър написа в профила си в социалната мрежа Екс: "Хайде, Турция, хайде всички пред екрана в 00:49 ч. тази нощ!"

Гезеравджъ трябваше да излети вчера, но полетът бе отложен заради силен вятър. Полетът му бе отменен за втори път. Планираше се той излети за МКС на 9 януари. 

През 2021 г. президентът на Турция обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на военновъздушните сили на Турция, предава БТА.

"Името ми не е важно", написа Гезеравджъ в своя публикация в социалната мрежа Екс по повод мисията и добави: "Това, което е важно за хората, е да помнят, че страната им е достатъчно решителна да направи крачка в бъдещето и да мечтае не за границите на небето, а за дълбините на космоса."

Гезеравджъ е роден на 2 декември 1979 г. в град Силифке, окръг Мерсин, Южна Турция. 

Снимка: БГНЕС