София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Разбиха храма на отец Иван Янков, който обяви гладна стачка срещу избора на сливенски митрополит

За трети път в рамките на месец храмът бива разбит

19 дниКрими 26 Катерина Найденова

За трети път в рамките на месец неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал „Речица".

В храма „Света Троица" служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит обяви гладна стачка и скандализира висшия клир на църквата преди Великденските пости, наричайки църквата „изпразнена от съдържание".

И този път неизвестните извършители са проникнали през прозореца на олтара, но този път са претърсили касите в църквата. Отец Иван каза, че ако първия път е бил сигурен, че вандалстването в олтара е било за сплашване, то сегашното влизане не може да определи какви са им били мотивите. Опитали са се да разбият тайните кутии, в които не е имало много пари. Полицията е посетила местопрестъплението.

"Това е трети от 18-ти март. Сега сме...вчера беше 18-ти април. Един месец от моя протест, гладна стачка и протест против неправдите, които се получиха в Сливенска епархия при избора на Сливенски митрополит. Дали е символна датата, дали е поредно сплашване, дали е прост обир, няма как да знам. Но, знам, че Бог ще накаже тези хора", каза отец Янков.