София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

РАЗМИРИЦИТЕ ВЪВ ФЕРГЮСЪН ПРОДЪЛЖАВАТ

Втори ден протести заради полицая убил чернокожо момче
пропускане

РАЗМИРИЦИТЕ ВЪВ ФЕРГЮСЪН ПРОДЪЛЖАВАТ

Втори ден протести заради полицая убил чернокожо момче

5 годиниКрими 134 Боряна Райчева


Размириците в американския град Фергюсън продължават. Вече втори ден има протестни демонстрации, заради полицаят, който уби чернокожо момче и беше обявен за невинен. Протестите обхванаха много населени места в САЩ, предаде Франс прес.
Стотици демонстранти се бяха събрали близо до полицейския участък и се изправиха срещу близо 50 полицаи от силите за борба с масовите безредици, подкрепени от части на Националната гвардия. Въпреки наличието на агитатори в тълпата, до насилие не се стигна.
Губернаторът на американския щат Мисури Джей Никсън издаде разпореждане да бъдат изпратени още войници от Националната гвардия, в най-засегнатото от протести градче – Фергюсън. Така броят на войниците, които осигуряват поддържането на реда, е над 2200.
Размириците във Фергюсън започнаха в понеделник, след като беше обявено, че полицаят Дарън Уилсън, който застреля чернокож тийнейджър през август, няма да бъде съден за убийство. Стотици жители на града, предимно афроамериканци, излязоха на улиците, за да протестират срещу това решение. Действието бързо прерасна в безредици с погроми, палежи, грабежи и стрелба. Полицията беше принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Арестувани са и над  80  души, които са били сред най-активните нарушители на обществения ред.
Решението на съда, че няма да бъдат повдигнати обвинения срещу полицая, доведе до разрастване на расово напрежение сред жителите на града. Дарън Уилсън няма да бъде подведен под съдебна отговорност за убийството на 18-годишния Майкъл Браун, който на 9 август беше застрелян с 6 куршума, след като бил хванат да краде кутия цигари и отказал да се подчини на служители на реда.
Припомняме, че след смъртта на Браун във Фергюсън и в много други градове на САЩ започна вълна от протести, често прерастващи в безредици. Протести имаше и в Кливланд, щата Охайо, където миналата седмица полицай застреля 12-годишно момче заради играчка във формата на пистолет. Стотици протестиращи излязоха и по улиците на Ню Йорк, Лос Анджелис, Бостън и Нешвил.