София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Разпространението на комарите доказва климатичните промени

Случаите на западнонилска треска в региона нарастват

Разпространението на комарите доказва климатичните промени

Случаите на западнонилска треска в региона нарастват

9 месецаОбщество 60 Боряна Райчева


"В резултат на изменението на климата комарите, способни да предават тропически болести, включително вируса Зика, се разпространяват бързо в някои региони в Южна Русия, предупреждават учените", съобщава The Times.

"Смята се, че комарите Aedes aegypti и Aedes albopictus са пристигнали в Черноморския регион от Египет и Югоизточна Азия. Освен вируса Зика, който по време на развитието на ембриона в утробата може да причини мозъчни дефекти в него, те могат да носят и западнонилска треска. Те също могат да разпространяват ларви на червеи, които могат сериозно да увредят вътрешните органи при хора и животни", се казва в изданието.

Според информацията през миналата година десетки хора, ухапани от комари, са се заразили с вируса на западнонилска треска.

"Длъжностни лица се опитаха да преодолеят заплахата. Президентът Путин признава, че климатичните промени са засегнали силно Русия, но отрича, че тя е свързана с човешките дейности. Миналата година по време на Световното първенство във Волгоград играчите трябваше да се борят с комарите. Регион Воронеж , разположен на 290 мили от Москва, също беше засегнат от нахлуването на комари, което беше свързано с наводнения извън сезона“, припомня изданието.