София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

REUTERS: Мъж от дом за възрастни хора в Швейцария умира след ваксинация срещу COVID-19

Здравните власти казаза, че предишните заболявания ще бъдат посочени в смъртния акт
13 мЕвроком 2291

Швейцарски регулаторен орган в сряда заяви, че не вижда връзка между смъртта на 91-годишен човек в кантон Люцерн и ваксината COVID-19, добавяйки, че починалият е страдал от множество заболявания, преди да получи изстрела.

„Изясненията от кантоналните здравни власти и швейцарската медицина установиха, че в резултат на историята на заболяването и протичането на заболяването връзката между смъртта и ваксината COVID-19 е много малко вероятно“, се казва в изявление на регулатора.

Здравните власти казаза, че предишните заболявания ще бъдат посочени в смъртния акт като „естествена причина за смъртта“.

Люцерн беше мястото на първите ваксинации в Швейцария миналата седмица, с изстрел от Pfizer и неговия германски партньор BioNTech, даден предимно на възрастни хора.

Швейцария е получила 107 000 дози Pfizer / BioNTech досега и очаква да получи 250 000 на месец от следващата година.

Нито Люцерн, нито швейцарската медицина са коментирали времето между ваксинацията и кога е настъпила смъртта.

Досега ваксината на Pfizer и BioNTech е единствената одобрена инокулация в Швейцария. Той беше одобрен по спешност в Съединените щати и Великобритания и има условно одобрение за пускане на пазара в Европейския съюз след изпитания на десетки хиляди хора.