София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Румен Христов: Златната среда за партийната субсидия е 6 – 8 лв.

Лидерът на СДС с интервю за телевизия Евроком

12:05 ч. 26.06.2019 г.Политика 14

За партийната субсидия, диференцираното ДДС и дали е провал погледът на Volkswagen към Турция телевизия Евроком разговаря с лидера на Съюза на демократичните сили (СДС), бивш министър на земеделието и храните, Румен Христов.

Той припомни, че СДС не получава субсидия, защото не е парламентарно-представена партия. „Но истината е, че един лев не е достатъчен, както аз изразих моето мнение неколкократно. Надявам се партиите в парламента да намерят баланса. От една страна обществото има очаквания тази субсидия да бъде намалена. От друга страна – да не е толкова малка, че партиите да бъдат зависими от външните финансиращи структури. Според мен в рамките на 6 – 7 – 8 лева, там е златната среда. Трябва да се предвиди и горна граница за субсидиите, които се получават“.

Според Румен Христов диференцираните ставки са една язва, те няма до помогнат по никакъв начин хора в затруднено положение. Ако говорим за хлябва, то това би повлияло на едно семейство на година с 5 – 6 лева. Трябва да се прецени, намаляйки ДДС-то дали няма да застраяим приходната част на бюджета. В недесциплинирана държава, каквато е България, това ще отвори вратата за злоупотреби.

Лидерът на СДС смята, че след като България е на прага на приемането в чакалнята на Еврозоната, не може да сваля данъците. „Ние изпълняваме критериите, но смятам, че до приемането ни данъчните сташки в България не бива да бъдат променяни. Те трябва да бъдат променяни само надолу. Тоест, да бъдат намалявани, за да можем да изпълним маастрихтските критерии. В този смисъл е много рисковано да говорим за промяна на данъчната система – нека тя да бъде стабилна“, смята той. 

Според него, ако „Фолксваген“ избере Турция за фабриката си няма да е прова за управлението. „Това не е окончателно решение, това изтече като информация и аз се запознах с нея.  Истината е, че Турция би могла да даде икономически по-добри условия, отколкото би могла да си позволи България. Най-малкото защото България не е член на ЕС и даденото от Турция няма да бъде третирано от ЕС като нерегламентирана държавна помощ. Ние като малка страна сме ограничени да дадем такива бонуси. И ако все пак мобилизираме ресурс и дадем такава помощ, не знаем как ще бъде третирана от ЕС“, категоричен беше Румен Христов. 

Вижте цялото интервю във видеото

Автор: Николай Марченко 

Оператор: Симеон Мутафов