София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Румен Радев: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията (ВИДЕО)

Легитимността на всеки вот се състои в масовото участие на гражданите, заяви държавният глава

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаване на доверието към този инструмент на правовата държава. Легитимността на всеки вот се състои в масовото участие на гражданите, а доверието на обществото в следващите парламент и правителство е техният най-голям капитал. Разчитаме много на опита и експертизата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на тяхната мисия от наблюдатели в България на предстоящите парламентарни избори. Това коментира президентът Румен Радев след среща с представители на ОССЕ.

През изминалата година и половина проведох серия от консултации с отговорните институции, със здравните власти с парламентарните и извънпарламентарни партии, с граждански организации и с представители на българските общности зад граница. На тези срещи се откроиха както предизвикателствата към българския изборен процес, така и пътища за неговото усъвършенстване и постигане на висока избирателна активност.

Предпоставки за това са актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и оформянето на протоколите, откритост на процеса на сертифициране и валидиране на машините и широка информационна кампания за начина на гласуване с тях и особено за осигуряване на дистанционно гласуване на българите зад граница. Голямата цел е да се гарантира както здравето на гражданите по време на вота и правата на карантинираните и болните в условията на пандемия, но най-вече честност, прозрачност и достъпност на изборния процес.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!