София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Румен Радев: Полярниците ни създадоха една малка България на Антарктида

Започва 28-ата българска експедиция

Румен Радев: Полярниците ни създадоха една малка България на Антарктида

Започва 28-ата българска експедиция

6 месецаОбщество 18 Боряна Райчева


България ще продължава да бъде сред най-развитите държави, които изследват загадките на Ледения континент. Това каза държавният глава Румен Радев, който връчи националното знаме на участниците в 28-ата българска Антарктическа експедиция.

 

„30 години българските учени участват в проучванията, като страната ни е сред водещите изследователи на Антарктида“, с гордост отбеляза президентът.
„За тези 30 години с много любов и всеотдайност българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент. Тази година обаче е много важна, защото започна изграждането на модерна лаборатория за научни изследвания“, отбеляза още държавният глава.
Лабораторията ще бъде построена за три години. В нея учените ще изследват на място ценни биологически образци, сподели ръководителят на експедицията професор Христо Пимпирев:
„Примерно, в прилежащия океан температурата на водата не надвишава два градуса. Преди една седмица предоставихме ледената риба, която е с вещество, подобно на антифриза, вместо кръв. Изучаването на тези организми помага да се намерят лекарства срещу неизлечими болести, като рака, като остеопорозата“, обясни ученият.
Тази година българските полярници ще изследват акваторията на Южния ледовит океан, сеизмичната активност и металните минерали.
Първата група полярници ще отпътува за Антарктида на 13 ноември.