София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Румен Радев: Страната ни трябва да съхранява интелектуалния си капацитет

Радев връчи Почетния знак на президента на трима изтъкнати българи
4 мЕвроком 535

Награждаването на Доц. Въто Христов, Александър Балкански и Мария Колева носи заряда на силното послание да ценим завоеванията на нашата наука и изкуство, постигнати с труд, всеотдайност, талант и новаторска дързост. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемония на „Дондуков“ 2, на която удостои тримата изтъкнати българи с Почетния знак на президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Доц. Въто Христов, Александър Балкански и Мария Колева бяха отличени в знак на признателност към техния значим принос към българската наука, култура и творческа традиция. Те бяха удостоени с президентското отличие след предложения, направени от инициативни комитети, неправителствени организации и граждани.

По време на церемонията държавният глава Румен Радев изтъкна, че страната ни има нужда да съхранява както икономическата си жизненост, така и своя човешки потенциал, интелектуалния си капацитет и творчески хоризонт.

„В продължение на десетилетия тези наши сънародници доказваха и продължават да демонстрират високи професионални постижения, посветени на напредъка на цялата нация. Високите им достижения на всеки в неговата област се превърнаха в пример за техните многобройни възпитаници и последователи, издигнаха авторитета на страната ни“, заяви държавният глава и подчерта, че успехите на тримата отличени професионалисти, макар и в различни сфери, са обединени от тяхната патриотична посветеност и от отговорността им към духовната жизненост на обществото.