София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Русия и Китай ще строят космическа станция на Луната

Тази новина идва точно когато Русия се готви да отпразнува 60-годишнината от първия си пилотиран космически полет
32 мЛюбопитно 298 Дилян Янакиев

Роскосмос руската космическа агенция е подписа споразумение с Националната космическа администрация на Китай за изграждането на първата лунна космическа станция. В тяхно общо изявление се съобщава, че съоръжението ще бъде достъпно за ползване и от други държави, които ще могат да извършват широка гама от изследвания, съобщава Би Би Си.

Тази новина идва точно когато Русия се готви да отпразнува 60-годишнината от първия си пилотиран космически полет.

„Двете страни ще използват натрупания си опит в космическата наука, научноизследователска и развойна дейност и използване на космическо оборудване и технологии, за да разработят съвместно пътна карта за изграждането на международна научноизследователска станция на Луната“, се казва още в съвместното изявление.

Руската държава и Китай ще си сътрудничат и в планирането, проектирането, разработването на самата изследователска станция.

„Това ще бъде най-големият международен проект за космическо сътрудничество за Китай, така че е от голямо значение“,  казва Чен Лан, анализатор в космическата програма на азиатската страна.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!