София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Руски фирми контролират 5-10% от икономиката на Югоизточна Европа

Русия инвестира сериозни средства за чувствителни сектори

Руски фирми контролират 5-10% от икономиката на Югоизточна Европа

Русия инвестира сериозни средства за чувствителни сектори

6 месецаИкономика 21 Боряна Райчева


Днес Центърът за изследване на демокрацията организира кръгла маса на тема руското влияние в Европа и икономическите санкции срещу Москва.
Политолози и икономисти ще говорят за отношенията между Русия и Европа, ще търсят отговори на въпросите кои са основните механизми на руското влияние в Европа, каква част от икономиката на Стария континент се контролира от руски интереси и как дефицитите в управлението на ключови сектори на икономиката спомагат за избягването на санкциите срещу Русия.
Въпреки че руското икономическо влияние намаля по обем след американските и европейските санкции от 2014 г., наложени заради анексирането на Крим, в момента руски фирми контролират между 5 и 10% от икономиката на Югоизточна Европа. Сред руските стратегически компании са най-големите рафинерии, мрежи за продажби и разпространение на горива, газопреносни мрежи и газохранилища и телекомуникационни дружества.
По данни на Центъра за изследване на демокрацията, от 2006 г. насам в Югоизточна Европа са влезли между 5 и 75 милиарда евро руски инвестиции в чувствителни сектори като енергетиката, инфраструктурата, комуникациите и банковия сектор.