София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руският парламент одобри законопроект, забраняващ рекламата в уебсайтове на „чуждестранни агенти“

Законопроектът е одобрен от долната камара и е предвижен към горната

1 месецПолитика 2 Катерина Найденова

Долната камара на руския парламент, Държавна дума, единодушно одобри законопроект, забраняващ рекламата в публикации от "чуждестранни агенти" - наименование, което властите дават на антикремълски политици, активисти и медии.

Новият закон ще забрани на всички руски граждани и компании да поставят реклами в уебсайтове, блогове, социални мрежи или всякакви други ресурси, публикувани от „чуждестранен агент“.
Вячеслав Володин, председателят на Думата и близък съюзник на президента Владимир Путин, каза, че законът ще укрепи сигурността на Русия, тъй като тя се насочва към третата година от войната в Украйна.

„Много от негодниците, получили тези пари, не крият, че са ги използвали за финансиране на киевския нацистки режим, който убива нашите войници, офицери и цивилни“, каза Володин. „Приемането на закона ще прекрати тази практика."

Русия твърди, че се бори с "нацистите" в Украйна, които обвинява в преследване на руския език. Украинският президент Володимир Зеленски, чийто роден език е руски, и неговите западни съюзници казват, че това е абсурден опит да се оправдае една непредизвикана агресивна война.
Законопроектът също така забранява на определени чуждестранни агенти да поставят свои собствени „рекламни материали“, което се наказва с глоби и до две години затвор за повторно нарушение. Рекламодателите могат да понесат санкции, достигащи до 300 000 рубли (5935.36 лв).

Журналистката Катерина Гордеева, която води едно от най-популярните руски предавания в YouTube, написа, че спира работата си поради закона. „Вече няма да можем да работим както преди. Разбира се, че ще търсим изход.", каза Гордеева.

През 2012 г. Русия прие първия си закон за чуждестранните агенти, който носи негативна конотация от съветската епоха и задължава както лицата, така и организациите да се идентифицират като чуждестранни агенти в социалните медии и в други публикации, както и ги излага на тежки изисквания за финансова отчетност.

Кремъл значително разшири закона, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., маркирайки видни писатели, академици, бизнесмени и независими новинарски организации с етикета. 

Около 406 лица се смятат за „чуждестранни агенти“, според независимия информационен бюлетин Vyorstka, който сам по себе си е „чуждестранен агент“. Повече от 20% в момента са изправени пред наказателно преследване.

Сега законопроектът ще се отправи към горната камара на парламента и след това към Путин за подписване като закон.

 

Снимка: БГНЕС