София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сачева: Управляваме кризата, но не можем от март до септември да произведем нови лекари

Министърът на социалната политика с коментар за пробойните в системата
1 мЕвроком 1058

"Управляваме кризата. Предвид факта, че това е пандемия, която не е позната, трудно е да кажем колко време ще продължи и колко души ще обхване. Част от опозиционното говорене е свързано с това, че много хора проявяват манията си за величие повече, отколкото потребността си да направят нещо добро". Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в предаването "Панорама" по БНТ.

"В повечето болници има необходимата апаратура, техника и предпазни средства. Това, което липсва, са лекарите, те са най-засегнатата група", каза още тя.

По думите й лятото е било използвано за закупване на апаратура. "Почти 60 млн. лв са изразходвани, за да се плащат допълнителни 1000 лева на лекари и медицински персонал за допълнително материално стимулиране. Няма как от март до септември да произведем нови лекари и медицински сестри", каза още тя.

Според нея политическите решения не са въпрос на това да излезеш с диктовката на това, което трябва да се случи. "Политическите решения са изработвани в разговор и диалог и споделяне на различни алтернативи", обясни Сачева. 

"Изпълняваме и препоръките на МВФ и ЕЦБ, имаше лозунги "харчете, харчете". Нямат ли нужда пенсионерите от подкрепа ? Бизнесът няма ли нужда от подкрепя ? Готвим се да изпълняваме предложения бюджет и не смятам, че правим неоправдани харчове", каза още министърът на труда и социалната политика. 

"Вече 5 месеца имаме стабилен спад на безработицата. За октомври 6,9%, а за септември - 7,2%.  Към момента броят на безработните е 222 518 души. Стремим се да застанем зад всеки човек, който има нужда от помощ", добави още Сачева.

Според се налагат такива мерки, от каквито има нужда.

"Стремим се да бъдат балансирани. Следващата седмица ще бъде приета нова мярка за затворени бизнеси - отделят се 50 млн. лв. за почти 50 хил души, за бизнеси, които биха могли да бъдат затворени при евентуални нови по-строги мерки. Нямаме притеснения да ги въведем, но трябва да сме внимателни, защото по-строги мерки могат да пречупят крехкото възстановяване на икономиката", предупреди тя.

Министър Сачева заяви, че детски добавки ще има за всички. "Парите за полицаите и лекарите са осигурени чрез вътрешни преструктурирания в бюджета", добави тя.

"Налагаме мерки от каквито има нужда, стремим се да бъдат балансирани между здравните и социално-икономически мерки. Нова мярка ще бъде одобрена на следващото заседание на Министерски съвет, която се отнася за затворени бизнеси, ще бъдат отделени 50 млн. лева за 50 000 души за всички бизнеси, които биха били затворени евентуално", поясни Сачева.

Докато траеше участието на министър Сачева, пред входа на БНТ се състоя традиционният протест, в който участваха сдружение „Боец“, представители на „Системата ни убива“, както и други участници в антиправителствените протести.

Пред обществената медия в петък традиционно представителите на гражданско сдружение "БОЕЦ" провеждат т.нар. "гражданска панорама".