София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

САНКЦИИ: Русия обяви за персона нон грата двама финландски дипломати

Решението е ответна мярка на аналогична стъпка, предприета от Хелзинки
10 сПолитика 186 Христина Владимирова

Русия обяви за персона нон грата двама финландски дипломати, съобщиха световните информационни агенции, като се позоваха на изявление на руското външно министерство. 

Решението е ответна мярка на аналогична стъпка, предприета от Хелзинки. 

Днес посланикът на Финландия е бил извикан в руското външно министерство. Представители на ведомството са изразили в негово присъствие „решителния протест“ на Москва във връзка с неоснователното, според руската дипломация, решение за обявяване на руски дипломати за персона нон грата, както и с „конфронтационния курс на Финландия по отношение на Русия, изразяващ се включително в доставянето на оръжие на режима в Киев и прикриването на престъпления на украински националисти против мирното население на Донбас и Украйна“, се казва още в изявлението на външното министерство на Руската федерация. 

Припомняме, че в неделя Финландия обяви кандидатурата си за присъединяване към НАТО, в следствие на войната в Украйна, след това подобна стъпка предприе и шведското правителството. 

Руският президент Владимир Путин вчера заяви, че Русия няма проблеми с Финландия и Швеция, а присъединяването им към НАТО не представлява непосредствена заплаха за Москва. „Но разширяването на военната инфраструктура на тази територия със сигурност ще предизвика нашия отговор. Ще гледаме какъв ще бъде той на базата на заплахите, които ще ни създадат“, каза той. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!